
Question and Answer during Pre-Bid Conference on 6.3.2017 

Sl. 
No. 

Question Answer 

1 Regarding mode of payment of 
security deposit whether to be paid 
in US Dollar only or can be paid in 
local currency and where to be 
paid.     

Demand draft for Payment of security 
deposit in US Dollar should be in favor of 
Embassy of India c/o Consulate General 
of India, Dubai payable at Bank of 
Baroda, Dubai.  

2 Regarding applicability of rate of 
exchange to calculate various bid 
amounts. 

The official Rate of Exchange for the 

month of February 2017 as under will be 

applicable for the purpose of quoting all the 

rates: 

 

US Dollar 1/-  = Rupee 68.96 

Rupee 1/-       = Rial 469.3735  

3 Whether fluctuation of rate of 
exchange between US Dollar to 
IRR will affect the Service Fee or 
not.  

Provision for the same has been explained 
in the Para 11 of the RFP document.   

4 What is the minimum number of 
employees to be employed in 
centres. 

The minimum numbers of employees have 
been mentioned in Annexure `D’.  

5 Whether net worth certificate of the 
company can be submitted in IRR.   

Net worth certificate can be submitted in 
IRR/US Dollar, however, bidder has to 
ensure that it meets the requirement of 
minimum net worth/turnover as per the 
conversion rate given at point 2 above.  

6 Guarantee for a minimum number 
of visa application in each year.  

The month-wise figures of the visa 
applications received in last three years 
have been provided in “Answers to queries 
raised by the bidders” which is already on 
Embassy website.  
 
No minimum number of applications can 
be guaranteed. 

7 All the bidders requested for 
postponement of last date of 
submission of bids since the 
present last date i.e. 26 March 
2017, falls in Nowruz holidays and 
mostly banks and financial 
institutions are closed during these 
holidays.   

Keeping in view the requests made by all 
the bidders present in pre-bid conference, 
the last date for submission of bids has 
been rescheduled to April 10, 2017. 
 
 
 
 
 



8 Regarding evaluation of record of 
past performance of the bidder as 
mentioned in Annexure `E’.  
 
 
 

This is a neutral marking to avoid undue 
advantage or disadvantage to first time 
participants. Only those bidders who have 
a negative record of past performance will 
be graded below 5. Bidders with a good 
record have nothing to worry about.  
 

9 Regarding Bank guarantee for 
Premature Termination of Contract 
whether it is US $ 1,78,490 as per 
Para 13(c) or US $ 1,77,960 as per 
Para (g).    
 

Bank guarantee for Premature Termination 
of Contract as given in Para 13(g) i.e. for 
US$ 1,77,960 will apply. 

10 Regarding Performance guarantee 
mentioned - whether it will  US $ 
20,000 as per Para 13 (b) or US $ 
27,560 as per Para 13 (g) 

As mentioned, the higher amount i.e. US $ 
27,560 as per Para 13 (g) will apply. 

11 How Mission will compare the 
charges of internet services for one 
hour, 30 minutes and 15 minutes. 
 

The average of rates quoted for one hour, 
30 minutes and 15 minutes will be taken 
for calculation.   

12 Regarding inclusion of VAT in the 
rates to be quoted. 
 

The rates quoted for Service Fee and  VAS 
will be inclusive of VAT and all other 
applicable taxes / levies / charges  

13 Regarding net worth and turnover 
mentioned in Para 6 and Para 8(a).   

As mentioned in Para 6 (iii), bidding 
company  should have a minimum net 
worth equivalent of US $ 2.5 million or a 
turnover of US $ 2.5 million per annum. 
For the partner company/local partner, the 
requirement may be read as 30% of net 
worth or turn over.  

14 Regarding Information on UNCPI. The information is available in the public 
domain and need to be quoted by the 
Service Provider as these will have to be 
used for any future requests for increase in 
the Service Fee. 

15 Regarding submission of ISO 
certificate mentioned in Para 8(l) 

As mentioned in Para 8(l) of RFP, first two 
certificates should be submitted along with 
the Technical Bids and third certificate 
should be submitted not later than 3 
months from the date of award of contract.  

 

 


